Manapság sajnos egyre több embert érint az, hogy valamilyen alapanyagra érzékenyebbek. Ha veled is előfordult már, hogy bizonyos ételek után “felfordul a gyomrod”, vagy “úgy érzed, hogy kipukkadsz”, akkor nem biztos, hogy rögtön allergiára kell gondolnod. Lehet, hogy ételintoleranciád van. De mégis mi a különbség köztük?
1 Ételallergia
- Az immunrendszerünk védekező reakciója. Az immunrendszer tévesen veszélyesnek bélyegzi a táplálékunkban lévő fehérjét.
- Allergiás reakciókat válthat ki már egy kis mennyiség elfogyasztása után is. Pl.: kiütések, légszomj, az arc és az ajkak duzzanata. Ezek a tünetek általában szinte azonnal jelentkeznek, és több belső szervünket és testrészünket is érinthetik.
- Gyakran egy konkrét élelmiszercsoport váltja ki. A leggyakoribb ételallergiák: diófélék, tojás, földimogyoró, tej, szója.
- Életveszélyes is lehet.
Az anafilaxiás sokk egy nagyon súlyos, életveszélyes túlérzékenységi reakció, amely a szervezet idegen anyaggal való reakciója során hirtelen lép fel. Gyakran néhány perccel az allergén anyaggal való interakció (kölcsönhatás) után jelentkezik (például néhány perccel az étel elfogyasztása után). Általában az egész szervezetet érintő tüneteket okoz.
Ha komoly allergiád van, vagy már volt életedben anafilaxiás reakciód, az orvosod írhat fel neked epinefrin injekciót. Ez az önbelövős injekció az anafilaxia tüneteinek megfékezésére szolgál, és súlyos roham esetén életmentő lehet.
Az injekció hatóanyaga az adrenalin, mely gyorsan kifejti a hatását: szűkíti az ereket, melynek következtében megemelkedik a vérnyomás, kitágulnak a légutak és a beteg légszomja csökken.
Az epinefrin injekció csak sürgősségi kezelésre szolgál! A beadását követően minden esetben orvosi ellátásra is szükség van!
2 Ételintolerancia
- Nincs köze az immunrendszerünk működéséhez – nincsenek allergiás reakciók, és nem okoznak életveszélyt.
- A tünetek általában néhány órával az étel elfogyasztása után jelentkeznek, és általában emésztőszervi problémákat okoznak (pl. hasmenés, felfúvódás, hasfájás, székrekedés, stb.).
- A tünetek általában nagyobb mennyiség elfogyasztása után jelentkeznek (ellentétben az allergiával, amikor már az is súlyos reakciót válthat ki, ha csak nyomokban tartalmaz egy bizonyos élelmiszert: pl. ha a csokoládé egy földimogyorót is feldolgozó gyárban készült).
Fontos, hogy az általában csak gluténérzékenységként emlegetett cöliákia valójában nem érzékenység és nem is allergia, hanem egy egész életen át fennálló autoimmun betegség.
A glutén által kiváltott tünetegyüttesekről itt olvashatsz bővebben: