trusteen.hu
trusteen.hu – Van kihez fordulnod!
    • Lelki egészség
      • Depresszió
      • Étkezési zavarok
      • Indulatkezelés
      • Önbizalom
      • Önismeret
      • Önkárosítás
      • Pánikbetegség
      • Szorongás, stressz
      • Testkép
      • Veszteség, gyász
    • Testi egészség
      • Allergiák
      • Alvászavar
      • Bőrproblémák
      • Ételintolerancia
    • Életmód
      • Az internet világa
      • Egészséges életmód
      • Függőségek
      • Öltözködés, divat
      • Szabadidő, szórakozás
    • Iskolai élet
      • Bullying
      • Időbeosztás
      • Önmegvalósítás
      • Pályaválasztás
    • Kapcsolatok
      • Barátság
      • Család
      • Konfliktuskezelés
      • Örökbeadás, örökbefogadás
      • Párkapcsolat
      • Randitippek
      • Szakítás
      • Válás
    • Szexualitás
      • Cikluskövetés, termékenység
      • Fogamzás, szülés
      • Nemi betegségek
      • Pornó
    • Programajánló
    • Rólunk
    pasta-1181189_1920
    Like 1 Liked Liked
    Allergiák, Ételintolerancia

    Ételintolerancia vagy ételallergia?

    Manapság sajnos egyre több embert érint az, hogy valamilyen alapanyagra érzékenyebbek. Ha veled is előfordult már, hogy bizonyos ételek után “felfordul a gyomrod”, vagy “úgy érzed, hogy kipukkadsz”, akkor nem biztos, hogy rögtön allergiára kell gondolnod. Lehet, hogy ételintoleranciád van. De mégis mi a különbség köztük?

    1 Ételallergia
    • Az immunrendszerünk védekező reakciója. Az immunrendszer tévesen veszélyesnek bélyegzi a táplálékunkban lévő fehérjét.
    • Allergiás reakciókat válthat ki már egy kis mennyiség elfogyasztása után is. Pl.: kiütések, légszomj, az arc és az ajkak duzzanata. Ezek a tünetek általában szinte azonnal jelentkeznek, és több belső szervünket és testrészünket is érinthetik.
    • Gyakran egy konkrét élelmiszercsoport váltja ki. A leggyakoribb ételallergiák: diófélék, tojás, földimogyoró, tej, szója.
    • Életveszélyes is lehet.

    Az anafilaxiás sokk egy nagyon súlyos, életveszélyes túlérzékenységi reakció, amely a szervezet idegen anyaggal való reakciója során hirtelen lép fel. Gyakran néhány perccel az allergén anyaggal való interakció (kölcsönhatás) után jelentkezik (például néhány perccel az étel elfogyasztása után). Általában az egész szervezetet érintő tüneteket okoz.

    Ha komoly allergiád van, vagy már volt életedben anafilaxiás reakciód, az orvosod írhat fel neked epinefrin injekciót. Ez az önbelövős injekció az anafilaxia tüneteinek megfékezésére szolgál, és súlyos roham esetén életmentő lehet.

    Az injekció hatóanyaga az adrenalin, mely gyorsan kifejti a hatását: szűkíti az ereket, melynek következtében megemelkedik a vérnyomás, kitágulnak a légutak és a beteg légszomja csökken.

    Az epinefrin injekció csak sürgősségi kezelésre szolgál! A beadását követően minden esetben orvosi ellátásra is szükség van!

    2 Ételintolerancia
    • Nincs köze az immunrendszerünk működéséhez – nincsenek allergiás reakciók, és nem okoznak életveszélyt.
    • A tünetek általában néhány órával az étel elfogyasztása után jelentkeznek, és általában emésztőszervi problémákat okoznak (pl. hasmenés, felfúvódás, hasfájás, székrekedés, stb.).
    • A tünetek általában nagyobb mennyiség elfogyasztása után jelentkeznek (ellentétben az allergiával, amikor már az is súlyos reakciót válthat ki, ha csak nyomokban tartalmaz egy bizonyos élelmiszert: pl. ha a csokoládé egy földimogyorót is feldolgozó gyárban készült).

    Fontos, hogy az általában csak gluténérzékenységként emlegetett cöliákia valójában nem érzékenység és nem is allergia, hanem egy egész életen át fennálló autoimmun betegség.

    A glutén által kiváltott tünetegyüttesekről itt olvashatsz bővebben:

    A rettegett glutén

    Források

      https://www.nhs.uk/conditions/food-intolerance/
      https://www.healthline.com/health/allergies/food-allergy-sensitivity-difference

    Puffaszt a péksüti? Lehet, hogy a glutén felelős érte Mi történik egy allergiavizsgálaton?
    Doctor testing allergy reaction of patient in hospital
    Allergiák

    Mi történik egy allergiavizsgálaton?

    bread-1281053_1280
    Allergiák, Ételintolerancia

    Puffaszt a péksüti? Lehet, hogy a glutén felelős érte

    eiliv-sonas-aceron-_8bnn1GqX70-unsplash
    Ételintolerancia

    Laktózintolerancia – amikor te és a tej nem egyeztek

    Copyright © 2021 trusteen. Minden jog fenntartva

    Adatvédelmi tájékoztató

    A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Bővebben...

    Süti beállítások módosítása

    trusteen.hu
    Adatvédelmi áttekintés

    A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben a beállítások módosítása nélkül lép tovább, úgy tekintjük, hogy beleegyezését adja a weboldalunkról származó cookie-k fogadásába.

    Az Adatkezelési irányelveinkről ide kattintva olvashat bővebben.

    Feltétlenül szükséges sütik

    Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

    Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.