A monoton tanulás vagy a baráti beszélgetések mellett jól esik rágcsálni valamit. Ám ahhoz, hogy ezzel ne árts a szervezetednek, érdemes tudatosan előkészülni a nassolásra. Ha végiggondolod, hogy milyen lehetőségek vannak az egészséges kereteken belül, akkor kevésbé fogsz pl a zacskós chipsek felé fordulni.
1 Friss gyümölcs
Az egészséges nassolnivalókat nem feltétlen kell túlbonyolítani, ugyanis már néhány szem gyümölcs is rendkívül laktató lehet. Az alma, a szőlő, a banán és a narancs – könnyen tárolhatók és fogyaszthatók útközben is.
2 Pattogatott kukorica
A popcornt sajnos a legtöbb ember egészségtelen nasiként könyveli el, pedig valójában az otthon elkészíthető verzió (zsiradék, vaj és só nélkül serpenyőben, lefedve készült) egészséges – elvégre csak kukorica!
Angol nyelvű cikk a kukorica egészségügyi hatásairól:
http://www.healthline.com/nutrition/is-corn-good-for-you#what-it-is
3 Diófélék
A csonthéjasok nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaznak, ezért egész évben fontos, hogy fogyasszunk belőlük. Nem a sós, pörkölt vagy pirított, cukorban megforgatott változatról beszélünk, hanem a natúr diófélékről! A diófélék jótékony tápanyagokban gazdagok, ugyanakkor nagyon laktatóak is.
4 Puffasztott rizs
Számos formában és ízesítésben megtalálható az áruházak és drogériák polcain. Fontos, hogy lehetőleg olyat válasszunk, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot, mesterséges anyagokat, színezékeket.
5 Natúr joghurt bogyós gyümölcsökkel
Egy pohár natúr joghurt néhány szem áfonyával, szederrel vagy málnával egy igencsak ínycsiklandozó, tápanyagokban gazdag nasi. Nagyon jó kálcium- és fehérjeforrás, és jól helyettesíthet egy kiadós, magas cukortartalmú desszertet, ha éppen úgy érezzük, hogy nehezen tudunk ellenállni annak a szelet gyümölcstortának a kirakatban.
6 Zeller vagy bébirépa humusszal
Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a napi gyümölcs- és zöldségfogyasztás! A humusznak szintén számos jó hatása van az egészségünkre, ugyanis magas a növényi fehérje-, vitamin- és ásványianyag tartalma. Bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatású, és magas rosttartalma miatt segíti az emésztésünket is.
7 Olívabogyó
Az olajbogyó A-, D-, E-vitamin- és béta-karotin-tartalmának köszönhetően fontos antioxidáns-forrás. Nyugtató hatású anyagok is találhatók benne, melyek stressz esetén jó hatással lehetnek szervezetünkre. A mediterrán konyha egyik legfontosabb sarokköve – az olajbogyó számukra olyan, mint egy életelixír. Szinte minden étkezéskor fogyasztanak belőle: olajbogyó vagy olívaolaj formájában.